Bogoljub Karić́: Čovek uticaja u poslovnom svetu

Bogoljub Karić je tokom godina privukao dosta pažnje zbog svojih dostignuća u Srbiji i šire. Samo brz pogled na njegovu Instagram stranicu će vam dati predstavu o količini uticaja koji on ima na profesionalnom nivou. Iako je aktivan u sferi politike, pogledajmo zašto se on posebno ističe u poslovnom svetu.

Karić́ je poznat kao jedan od najvećih vizionara u srpskoj istoriji. Međutim, iako je njegova inovativnost zasigurno doprinela njegovom uspehu, veliki deo njegovog uspeha ima veze s njegovom sposobnošću da prepusti kontrolu svom pametnom poslovnom timu. Poznat je po tome što svojim zaposlenima daje slobodu koja im je potrebna da razviju transgeneracijske poslovne modele – tipovi modela pomogli su njegovom porodičnom biznisu da dugo ostane u poslu. Svojom kreativnošću u kombinaciji s njegovim britkim poslovnim smislom i veštinama upravljanja ljudima, nije ni čudo da je ovaj preduzetnik osvojio titulu “Čoveka godine” EuropaProperty za 2016. godinu.

Ono što je posebno impresivno u vezi sa Karićem je činjenica da je sredinom 1900-ih uspeo da razvije svoje porodično preduzeće – period u kome je dominirao komunizam u Jugoslaviji. U to vreme, Karić́ je ubedio jugoslovenske zvaničnike da je vođenje porodičnog biznisa – u njegovom slučaju, fabrika – nudilo višestruke beneficije i da njegovo preduzeće ni na koji način neće ometati njihov komunistički sistem.

Pod vođstvom Karića, njegova porodica je stvorila prvo privatno preduzeće u Jugoslaviji. Odatle je transformisao poslovni ambijent u nekoliko domena, kao što su nauka, bankarstvo i osiguranje. Karić́ je tokom godina bio aktivan u oblastima inženjeringa, medija, spoljne trgovine, građevinarstva i proizvodnje. Nema sumnje da će se njegova dostignuća i dalje slaviti u Srbiji, pa čak i širom sveta – i on-line i off-line – u godinama koje dolaze.